Sos Vanilla
Telur kuning-125g
Gula castor - 125g(boleh dikurangkan bagi yg tidak suka manis)
Susu segar - 500ml
Ekstrak vanilla - 8ml
Kaedah:-
1.)Campurkan gula dan telur lalu dipukul sebati.
2.)Suamkan susu dan dimasukkan sedikit demi sedikit ke campuran telur. Proses ni dipanggil tempering, iaitu menggabungkan 2 suhu menjadi satu(agar telur tidak masak)
3.)Setelah sebati letakkan ia di atas periuk yg mengandungi air yg telah dipanaskan di atas dapur.
4.)Kacau sehingga pekat dan angkat lalu diletakkan di atas mangkuk yg berisi air sejuk bagi memberhentikan proses memasak. Setelah sejuk, masukkan ekstrak vanilla dan kacau mesra. Apa lagi dah boleh try dan makaaaannnnnn.....
Aswad.
Sent from my Nokia phone
musti besh nih chef... hehehe.. dah lama xmasuk dapur nih...
ReplyDelete