Wednesday, April 15, 2020

Asam Pedas Padu

Salam Kulinari, Ok..semua pun dah tahu yang PKP sambung 2 minggu lagi. 
Ramai yang dah gelisah, tak tahu nak buek apo😆. Tak sonang duduk dah. Aku pun dah mula rasa macam tu. Apapun kita kena kuat dan terima apa yang diberi ini dengan redha.
Ado hikmah nyo, peluang bersamo keluarga ni lah yang tak dapat dijual boli. Kita kembali ke basic.
Ok daripada raso rosah yang takdo faedah tu...jom kito masak Asam Podeh Padu.

Asam pedas Ikan Padu 😜

Bahan A
15 cili kering
1 ulas bwg besar
3 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci belacan
1 teaspoon halba campur

Bahan B
3 btg serai
1 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
1 tbsp asam jawa paste(adabi)- ikut suka kemasaman nya
5 biji kacang bendi
2 biji tomato
5 ketul Ikan Tenggiri/Pari/Jenahak

700ml-1liter air
Garam/gula

Caro masak, 
Blend semua bahan A kecuali halba campur.
Tumis bahan A sampai garing.
Masukkan air, biar menggelagak...masukkan bahan B.
Kemudian masuk Ikan, perisakan. Setel
Sonang botul.
            Ni maso guna Ikan Tenggiri

        Tongah masak ngan Chef Bouy

Jadi jangan biarkan kita dan keluarga diselubungi kebosanan. Masak dengan keluarga. In Sha Allah hasilnya akan jadi lebih padu, percayalah.Kongsi2 kan resepi ni ngan kawan2. 
Selamat mencubo
Ok, hingga ketemu di lain masa. Bye2

No comments:

Post a Comment