Tuesday, December 31, 2024

KEMBALI BER 'BLOG'

Salam Kulinari buat semua, 
Kali terakhir aku menulis, 2020...fuhh punya la lama.
Ini baru rasa nak mula balik menulis. Baru2 ni aku kongsikan kisah dlm Dunia Kulinari bersama para pelajar. Seperti biasa setiap semester akan ada pelajar yg nk belajar lebih, maka lepas kelas mereka akan dtg ke dapur utk berlatih.

Walaupun jumlah nya tidaklah ramai, namun aku happy utk melatih mereka. Mereka ni adalah pelajar yang nak majukan diri, nak timba ilmu tambahan. Bagus utk mereka, sebab dunia semakin 'keras'. Hanya yg Kuat dapat bertahan. Aku juga semakin suka untuk menonjolkan Masakan Warisan kerana kalau bukan kita yang nak mengangkatnya, siapa lagi? Aku ada buat satu perjumpaan makan2, sempena pelajar senior tamat sesi pembelajaran di KKSY. Kebanyakkan menu pada hari tersebut ialah Masakan Tradisional. 
Ini antara Menu-menunya :-

Menu Lunch Sempena Senior tamat belajar 

Nasi Putih Si Damak

Masak Lomak Siput sedut bersamo Jantung Pisang Dan Pucuk Ubi Seri Mersing

Pindang Pucuk Ubi Cili Api Pancaran Senja.

Tempeh Goreng Petai Tempoyak Pasirnya Roboh

Ayam Goreng Daun Kunyit Nak Daro Rindu

Ulam ulaman bersamo Sambal Belacan Inang Pulau Kampai

Sirap Selasih Ku Sayang

Pengat Pisang Hujung Sireh

Kopi O Mak Inang Kampung


Kebanyakkan Menu Tradisional yg dimasak ni selain untuk dimakan...ia ada maksud yg tersirat, mungkin ada dikalangan pelajar aku yg tidak pernah lihat sesetengah bahan dan jenis masakan apatah lagi penyediaan awalnya....cth cara kendalikan siput sedut, jantung pisang, cara kendalikan Pucuk ubi...dan lain2.

Maka niat aku utk mendedahkan Masakan Warisan..sedikit sebanyak tercapai...ohh..satu lagi, Pindang  Pucuk Ubi yg rata2 mesti rasa pelik dan sukar utk kita cari.

Moga sedikit sebanyak apa yg kita santap dalam majlis baru2 ini, juga menjadi PEMBELAJARAN bagi bekalan kita semua dimasa hadapan

   Foto bersama para pelajar dan En. Zamri

                         Bicara Kulinari

                      Hidangan Majlis




No comments:

Post a Comment