Tuesday, May 4, 2010

Kentang lenyek......? Apa lagi salin ler..

Sekejap bahasa Inggeris sekejap Melayu.....takpe yang penting paham. Emmm.......resepi yg saya nak kongsi ni adalah antara resepi yg selalu ditanyakan oleh rakan2. Ramai yg tanya bagaimana nak buat kentang lenyek atau dlm bahasa perancis "pomme puree" yang mantap dan sedap. Kentang lenyek ni sesuai dijadikan sebagai sajian pelengkap kepada steak yg kita masak mahupun dimakan begitu sajer. Anak-anak kecil juga amat suka pada kentang lenyek.....betul tak? Jadi kali ni saya sertakan resepi untuk menyediakan kentang lenyek yg lazat dan mantap.....ini dia.....

1kg kentang( Russet ) berkulit
100g-250g Butter ( sejuk )
150ml-250ml susu segar atau Uht cream atau kedua2 sekali
Garam dan lada hitam hancur

Basuh kentang dan rebus. Perasakan air rebusan dengan garam dan didihkan sebelum api dikecilkan (mereneh ) , sehingga kentang empuk. Tapis kentang dan lenyek ketika ia sedang panas. Dalam waktu yang sama suamkan susu, butter dan perasa yang lain di dalam pot. Kemudian masukkan susu suam ke kentang yg dah dilenyek tadi sedikit demi sedikit.....hingga mendapat tekstur yang dikehendaki. Bila dah siap boleh dihidangkan dengan steak ataupun dimakan bersama brown sauce......pergghhhhhhh memang mantap....cubalah yeaaa..

Jumpa lagi

2 comments: